dijous, 20 de desembre del 2007

Formulació eficient d'objectius

Ja fa temps, en un curs de treball en equip, em van parlar de com formular objectius per a aconseguir-los.

La persona que ens en va parlar deia que quan un objectiu es formula correctament és gairebé impossible no aconseguir-lo. No sé si això és del tot cert, però sé que les recomanacions que ens van donar són força interessants, les he utilitzat moltes vegades, i fa anys que vaig perdent el paper on les tinc apuntades i de tant en tant ho remeno tot per a tornar-lo a recuperar.

Així que amb un intent de fixar la tècnica per a fer una formulació eficient d'objectius, i no perdre-la més, l'apunto al bloc. Ah! La proposta està basada en la PNL.

1. Quan formulis un objectiu fes-ho sempre amb una sentència afirmativa. Per exemple "deixaré de fumar", millor que "no fumaré més".

2. Proposa't objectius que realment valgui la pena aconseguir, que t'ajudi a millorar, canviar, arribar a fites que realment t'interessen.

3. El teu objectiu ha de tenir una dimensió suficientment motivadora, han de ser prou ambiciosos però també prou assequibles.

4. Assegura't que tens en compte la teva realitat personal i el teu entorn per aconseguir-ho. Per exemple, al 35 anys no val la pena proposar-se ser atleta professional si no has fet mai exercici.

5. Cal que l'objectiu el puguis complir per tu mateix/a, ha d'estar al teu abast, per tant, no et proposis aconseguir la pau mundial, però proposa't si vols ser amable amb els teus veïns.

6. Marca't uns terminis clars i adequats per la dimensió de l'objectiu, has de saber quan t'aturaràs per veure si has acomplert la teva fita: tres dies és massa si t'has proposat endreçar la pica dels plats bruts i una setmana és massa poc per aprendre una nova llengua.

7. Defineix els indicadors que et permetran adonar-te que has aconseguit l'objectiu que et vas proposar i assegura't que els indicadors són clars, reals, mesurables.

La fotografia de l'avistador és de ganessas, a Flickr.